KONTAKT
SEND MAIL

Fåes kjøpt på
gården og på utvalgte butikker i
nærområdet og Oslo:
Gutta på Haugen i Oslo
Jacobs på Holtet

Bærene kan nytes på
restauranter som MAAEMO.

MOB: 997 31 678
HELGE@FARS.NO

Alhaug Gård

alhauggard
Stedsinformasjon.

Geografi.

Alhaug gard ligger på Hedmarken, midt ute i Mjøsa, på toppen av Neshalvøya som strekker seg sørover mot Helgøya. Fra E6 ved avkjøring Brumunddal tar det et kvarter å kjøre ut hit, to hundre høydemetre over mjøsas vannflate som for enkelthets skyld ligger 123 MOH.

Historie.Om gården.

To gravrøyser på gården forteller om tidlig bosetning her.  Området ligger på kambro – silur, hvilket borger for gode jordbruksforhold. Hele Neshalvøya var derfor førstevalgsplass da steinalderepoken for 4000 år siden gikk mot slutten og mer bofaste kulturer ble etablert. Lettdrevet, feit og kalkrik jord, lettdrenerte forhold og med Mjøsa i umiddelbar nærhet som ga både fisk og transportmulighet.

Gården slik den framstår i dag ble bygget i 1919. Låve med fjøs og plass til 5 – 6 kyr og et hus i sveitserstil, omkranset av solbæråkre, beiter og skog. Kuene gikk av med pensjon i 1986, og Edel, kona på gården, dro i gang Edel design med stor suksess. Her på gården blir klær i ull, lin og  silke designet, sydd og solgt i galleriet som er bygget i det gamle fjøset.

Stedet og livet her.

Eira på 12 og Elias på 7 år står for det raskfotede livet på gården. Hushjørner sneies i stor fart, trampolinen får sine stadige besøk, epletrær slipper å slite med stor lavvekst – laven slites av. Edel holder også stor fart, mellom hus og galleri, og opp og ned fra sylokalene. Der holder tre dyktige syere produksjonen oppe – galleriet må ha sin kontinuerlige forsyning. Storesøster Ingvild på 19 år kommer på besøk fra folkehøgskulen i Ørsta. Hun hjelper til med solbærsafting når hun kan. Bak solbærbuskene dukker Helge opp. Enten med beskjæringssaks, grasklipper, ugrasgassbrenner eller ljå i hendene. I en åker produserer du det du ønsker å avle fram, resten kommer helt gratis og av seg selv. Ugras for eksempel. Tar du hånd om det i tide så er det en grei sak, og kan nyttes til gjødsling som grønndekke. Gården ligger fritt til på den øvre delen av Neshalvøya. Det er lang solgang her, himmelen er vid som ellers  på Hedmarken.

WWW romantikk. Solbærbuskene på Alhaug gard sover nå skjønnhetssøvnen sin gjennom kalde, klare vintermåneder. Våren vil komme, og da spruter livet fram. Blader og blomster, humler og bier og til slutt store og solfylte solbær med et innhold som er godt for hele deg. Ren vare. Økologisk. Fars ferske solbær. Fars frosne solbær. Solbærsaft med litt tilsatt sukker. Solbærsaft helt uten tilsatt sukker.